Pojdi na glavno vsebino
Promocija | Jan Forsthuber in Marko Mikša, dr.med., Deltahub

Kako preprečimo bolečine v zapestju zaradi uporabe računalniške miške in tipkovnice?

Ali imate bolečine v zapestju in mravljinčenje v prstih, predvsem pri delu z računalnikom in ponoči? Ali morda celo oslabelost prstov, izgubo oprijema, nezmožnost finih gibov in padanje predmetov iz rok?

To so namreč znaki sindroma karpalnega kanala. Pojavi se zaradi preobremenjenosti zapestja, natančneje zaradi nenaravnega položaja ali ponavljajočih se gibov, kakršne izvajamo pri uporabi računalniške miške in tipkovnice.

Gre za šesto najpogostejšo poklicno bolezen na svetu, ki postaja vse bolj pogosta zlasti pri pisarniškem delu. Njena posledica je začasna, ali trajna bolniška odsotnost, ki v povprečju znaša kar 40 dni.

Rešitev predstavlja ergonomski podstavek za zapestje Carpio, ki si ga lahko ogledate na tej povezavi.

Vendar pojdimo lepo po vrsti.

Kaj je karpalni kanal?

Karpalni kanal, oziroma pravilneje karpalni tunel, je anatomska enota v roki, kjer podlaht prehaja v zapestje. Predstavlja dokaj rigiden prostor, ki je od spodaj in s strani omejen z dlančnimi kostmi, na vrhu pa s prečnim vezivnim tkivom. Skozi njega potekajo tetive upogibalke za prve štiri prste, ki so ovite z mehkimi ovojnicami za lažje drsenje. In osrednji živec, eden izmed treh glavnih živcev v zapestju, ki oživčuje posamezne mišice ter kožo v dlani in prstih. 

Zakaj pride do sindroma karpalnega kanala?

Ob obremenitvi zapestja prihaja do povečanega drsenja kit upogibalk in posledično majhnih poškodb, ki sprožijo vnetje. To se odraža v povečani prekrvavitvi in oteklinah tetivnih ovojnic, zaradi česar naraste tlak v karpalnem kanalu. Ker gre za omejen prostor, sprememba tlaka vpliva in pritiska na občutljivi živec, zato na začetku občutimo mravljinčenje v prstih.

Sindrom karpalnega kanala se razvije postopno in počasi kot rezultat različnih dejavnikov. Zaradi nevednosti ali neobveščenosti o vzrokih in zanemarjanja opozorilnih znakov pa bolezen pogosto napreduje do točke, ko je potrebna operacija in prisilni počitek.

Poleg dejavnikov okolja lahko do bolezni privedejo predhodne poškodbe v zapestju, debelost, sladkorna bolezen, alkoholizem, revmatske in sistemske vezivnotkivne bolezni in še mnoge druge, pomembno vlogo pa igra tudi genetika. Prav tako se bolezen lahko pojavi med nosečnostjo, ko zaradi hormonskih sprememb telo zadržuje tekočine in pride do otekanja sklepov in tkiv.

Kako prepoznamo opozorilne znake?

Značilne so bolečine v zapestju in mravljinčenje v prvih treh in polovici četrtega prsta. Intenzivnejše so med delom in predvsem ponoči, ko imamo roke v skrčenem položaju. To dodatno stisne živec in povzroči bolečine, zaradi katerih se večkrat zbujamo. Včasih se bolečina preseli tudi v podlaht, ali nadlaht.

Omenjeni znaki so na začetku začasni in lahko izzvenijo, vendar se v primeru nadaljnjih obremenitev in zanemarjanja poslabšajo. Bolečinam in mravljinčenju se lahko pridružijo oslabelost prstov rok, kar čutimo kot izgubo oprijema, nezmožnost finih gibov in padanje predmetov iz rok. To kaže na resnejšo poškodbo živca in bo kljub kirurškemu posegu ostalo prisotno še naprej.

Tveganje povečuje delo z računalnikom

Pogost vzrok za sindrom karpalnega kanala je delo z računalnikom, predvsem uporaba tipkovnice in miške. Tveganje povečujejo prisilni položaj zapestja, prstov, ali roke in ponavljajoči se gibi, ki zahtevajo več truda. Na primer, pri vnosu podatkov naredimo okrog 12 tisoč udarcev tipk na uro in v enem delovnem dnevu uporabimo silo kar 25 ton. Ugotovljeno je, da že štiriurno delo z miško povzroči zmanjšanje moči stiska roke za 18 do celo 60 odstotkov.

Po statističnih podatkih pogosteje zbolijo ženske kot moški, in sicer v razmerju 4 : 1. Tveganje za nastanek sindroma se triodstotno povečuje tudi z vsakim letom starosti, najpogosteje pa se pojavlja med 45. in 54. letom.

Kaj storimo, ko zapestje boli?

Če opisane znake občasno že čutite, brez panike, saj to še ne pomeni, da ste zboleli in da je potrebna operacija. Če ne minejo, ali se pojavljajo predvsem ponoči, pa je priporočljivo razmisliti o opornici za zapestje.

Analgetiki težave omilijo samo začasno in če ne pomagajo, moramo k zdravniku. Kadar izvid preiskave pokaže znižanje prevodnosti živcev v zapestju, vas bo napotil k specialistu, ki bo presodil potrebo po operaciji in sprostitvi karpalnega kanala.

Kako lahko bolezen preprečimo?

Boljšo ergonomijo pri delu z računalnikom in zmanjšanje tveganja za nastanek bolezni lahko dosežemo z uporabo podstavka za zapestje.

Vendar ni vseeno, kakšnega.

Večina podlag za miško z oblazinjenim naslonom za zapestje, ali samostojnih podstavkov za zapestje, namreč sploh ni ergonomičnih. Ravno nasprotno, zaradi direktnega pritiska na karpalni predel še dodatno povečujejo tveganje za nastanek bolezni. Prav tako pa je pomembno, da uporabnika ne omejujejo in omogočajo drsenje po mizi.

Zaradi takšnih pomanjkljivosti smo v podjetju Deltahub v sodelovanju z ortopedi in zdravniki razvili resnično ergonomski podstavek za zapestje Carpio.

Gre za povsem novo in edinstveno rešitev, ki zmanjšuje tveganje in pomaga pri začetnih znakih sindroma karpalnega kanala ter si jo lahko ogledate in nabavite na tej povezavi.

Kajti, vsako bolezen je bolje preprečiti, kot da jo moramo zdraviti.

Poleg tega pa je Carpio odlično novoletno darilo za zaposlene in poslovne partnerje, za katero vam bodo zagotovo hvaležni.

Povejte naprej:

n
t

Preberite še

PRO Nasvet: Kako za (poslovno) darilo kupimo knjigo?
Prodaja
PRO Nasvet: Kako za (poslovno) darilo kupimo knjigo?
Čeprav nas učijo, da je knjiga vedno lepo in koristno darilo, lahko pri izbiri naredimo tudi precejšnjo napako.
Prednovoletni obiski poslovnih kupcev: da ali ne in zakaj?
Trženje
Prednovoletni obiski poslovnih kupcev: da ali ne in zakaj?
Prednovoletni obiski niso vprašanje dobre volje, temveč način za krepitev odnosov s poslovnimi kupci.
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...