Pojdi na glavno vsebino
Promocija | Silver Bullet Risk

Upravljanje tveganj kot strateška prednost podjetij in organizacij na vseh področjih

Ko se tveganjem posvetimo celostno in na strateški ravni, lahko v ključnih trenutkih sprejemamo informirane odločitve in podjetje ali organizacijo uspešno upravljamo tudi v vse bolj negotovih časih.

Nepotreben strošek, postransko opravilo, ali orodje in znanje za sprejemanje strateških odločitev?

Še pred nekaj leti so vodstva in uprave področje upravljanja tveganj obravnavale zgolj preko finančne prizme in ga pogosto opredelile kot nepotreben, odvečen strošek.

Tako je bilo v mnogih podjetjih upravljanje tveganj omejeno na tehnično in operativno področje ter hkrati izredno razpršeno. Z njim so se ukvarjali le redki posamezniki s številnimi drugimi delovnimi nalogami, ki tudi ob morebitni identifikaciji grožnje niso imeli dostopa do ključnih informacij, niti moči za uveljavitev nujnih sprememb.

To pomeni, da podjetja s takšnim pogledom nikoli niso imela celovitega pregleda nad tveganji in vsemi dejavniki, ki nanje vplivajo, kot tudi ne ustreznih strategij za njihovo obvladovanje.

»Ko govorimo o upravljanju tveganj, govorimo o vseh tistih poslovnih procesih, ki nas podprejo pri odločanju in nam pomagajo zaščititi premoženje podjetja na razumen in preudaren način. Pri tem se vseskozi ukvarjamo z negotovostjo oz. vrednotimo učinkovitost svojih strategij ob upoštevanju različnih dejavnikov, ki lahko delujejo zaviralno,« pojasnjuje Igor Zgonc, direktor podjetja Silver Bullet Risk, ki 10. oktobra organizira že peto zaporedno strokovno konferenco na to temo.

"Upravljanje tveganj v digitalni dobi in digitalizacija orodij za upravljanje tveganj so le ene izmed tem 5. Strokovne konference Upravljanje tveganj, ki jo 10. oktobra za vodje, managerje in strokovnjake s področja upravljanja tveganj pripravlja podjetje Silver Bullet Risk."

Zakaj je upravljanje tveganj vse bolj pomembno?

V dobi digitalizacije in hitrih sprememb nam več kazalnikov pritrjuje, da se bo stopnja nestanovitnosti v poslovnem svetu v prihodnjih letih in desetletjih še povečala. Rast negotovosti pa povzroča tudi naraščanje groženj, kar predvsem od vodij, uprav in odločevalcev zahteva, da se tveganjem posvetijo celovito in na strateški ravni. To pomeni, da v delovne procese sistematično uvedemo znanja in orodja, ki zaposlenim pomagajo obvladovati različne nevarnosti ter sprejemati korake in ukrepe, ki lahko tvegane situacije vsaj ublažijo, če ne v celoti preprečijo.

Ključno je tudi, da nam proces upravljanja tveganj vselej pokaže, kje v procesih napake ponavljamo, ali kje se nevarnosti sploh ne zavedamo. Tako nam služijo kot edinstven in izčrpen vir informacij, ki vsem na vodilnih položajih omogočajo sprejemanje pomembnih strateških odločitev. Hkrati pa podjetjem pomagajo tudi pri odkrivanju in prepoznavanju njegovih ključnih strateških prednosti.

­Kako k upravljanju tveganj v praksi pristopajo slovenska podjetja in kakšna orodja so jim na voljo?

»Zaradi vsega naštetega se v Sloveniji zavedanje o pomembnosti upravljanja tveganj med odločevalci v zadnjem času izredno povečuje, vse več interesa pa zaznavamo tudi pri zaposlenih. Kdor se s tem področjem ukvarja aktivno, se zaveda, da se »klasičnim« tveganjem vsak dan pridružujejo nova, povezana z digitalizacijo storitev in poslovanjem na spletu in s tem v mednarodnem okolju. Tok sprememb je danes tako silovit, da jim brez pravih orodij in strateškega znanja preprosto ni več mogoče slediti,« dodaja Igor Zgonc, ki s podjetjem Silver Bullet Risk v Sloveniji že vrsto let orje ledino področja upravljanj.

Z namenom, da stroko približamo vsakodnevni praksi v domačih in mednarodnih podjetjih, bomo z gostujočimi strokovnjaki predstavili primere najboljših praks, nove trende in tudi orodja, ki so zaposlenim na tem področju na voljo.

In kaj o digitalizaciji upravljanja tveganj menijo nekateri predavatelji?

“Strokovnjaki za upravljanje tveganj vse bolj postajajo svetovalci in moderatorji, ki vodje usposabljajo za uspešno delo z digitalnimi orodji za upravljanje tveganj.” Niko Järnberg (svetovalec za tveganja, Silver Bullet Risk)

“Koliko varno je dovolj varno? Svet, v katerem živimo, ni stalen in predvidljiv, zato upravljanja tveganj po srečnem naključju ni.” doc. dr. Brane Bertoncelj (nekdanji direktor oddelka za gotovinsko poslovanje Banke Slovenije)

“Poročanje o stanju s področja upravljanja s tveganji je postala stalnica na sejah poslovodstev vseh družb, revizijskih komisij in nadzornih svetov.” mag. Martin Logar, AICA (vodja štabne službe za skladnost poslovanja in obvladovanje tveganj, Slovenske železnice)

“Danes do informacij lahko pridemo na veliko lažji način; žal pa tega znanja odločevalci ne prepoznavajo kot prednost.” Igor Zgonc (ustanovitelj in direktor, Silver Bullet Risk)

Povejte naprej:

n
t

Preberite še

Kako moramo ukrepati, ko se pri ključnih kupcih zamenjajo vodilni in zakaj?
Prodaja
Kako moramo ukrepati, ko se pri ključnih kupcih zamenjajo vodilni in zakaj?
Spremembe vodilnih so lahko veliko tveganje za sodelovanje z našimi ključnimi kupci.
Kaj sta agilno trženje in prodaja ter kako delujeta v praksi?
Vodenje
Kaj sta agilno trženje in prodaja ter kako delujeta v praksi?
Koncept, ki se je najprej uveljavil pri razvoju programske opreme, se širi tudi na druga področja.
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...